Adresa: Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, nr. 354, parter

  /  Articole blog   /  Daciana, artista populară din Novaci, Gorj, care şi-a transformat casa în muzeu: „Îmbrăcând o astfel de cămaşă, porţi pe umeri istoria ţării tale“

Daciana, artista populară din Novaci, Gorj, care şi-a transformat casa în muzeu: „Îmbrăcând o astfel de cămaşă, porţi pe umeri istoria ţării tale“

Daciana Ungureanu, artist popular din localitatea Novaci, Gorj, şi-a transformat casa într-un muzeu. Are sute de obiecte de ceramică pe care le-a pictat cu migală şi mare talent. În plus, deţine o colecţie impresionantă de costume populare şi covoare, cele mai multe reprezentând o moştenire de familie.

Daciana Ungureanu este meşter popular de artă decorativă şi îi învaţă pe elevii din comunitatea sa acest meşteşug. Farfuriile şi vasele pictate de ea sunt speciale, fiind îmbogăţite cu o multitudine de simboluri şi forme ancestrale. Lucrările sunt realizate deosebit de minuţios. 

„La cele mai mari este nevoie să lucrez mai multe şedinţe în zile diferite. Chiar şi la pensula «zero» îi mai tai din păr, pentru că mie îmi plac desenele mai fine. Pentru mine este o modalitate de exprimare. Eu sunt mai timidă şi nu îmi place să vorbesc mult şi consider că lucrările mele ar putea să vorbească mult mai bine. Dorinţa mea este de a aduce în contemporaneitate lucrările pe care le realizez, de a face ca o familie tânără să îşi dorească asemenea obioecte la ei în casă“, a povestit Daciana Ungureanu. 

Are o colecţie de farfurii şi vase la care nu vrea să renunţe. „Eu nu cumpăr obiecte de pe Internet, ci le păstrez pe ale mele şi mă inspir din ele. Deţin o colecţie de farfurii şi vase pe care le-am decorat inspirându-mă din iile pe care le am. Inspiraţia trebuie să vină din trecut şi trebuie să fie legate de suflet“, povesteşte meştera populară pentru „Adevărul“. 

Citeste mai mult: adev.ro/qxe70i

Postează un comentariu

ro_RORomanian