Societatea TRANSHUMANȚĂ ȘI TRADIȚII SRL este o întreprindere socială înființată în anul 2021 în cadrul proiectului „UCB susține antreprenoriatul social”.
Misiunea socială a întreprinderii este de a promova produse tradiționale și de inspirație tradițională în principal din arealele Olteniei și în mod special ale Gorjului comercializând produse cu specific tradițional și de inspirație tradițională precum produse de artizanat din lemn, țesături, cămăși, ii, port popular și structuri de economie socială precum și organizarea de ateliere de creație, aducand un puternic impact emotional pozitiv in perceptia participanților..
Orice om, orice loc din lume, are o poveste, o istorie, o poveste de care își leagă rădăcinile, cultura, tradițiile, amintirile și, nu în ultimul rând, mândria de a fi parte a acestei istorii care se scrie în fiecare zi.
Și noi, la rândul nostru, avem povestea noastră. Una frumoasă, despre oameni calzi și primitori, care încă păstrează vii tradițiile și obiceiurile care îi definesc, despre oameni cu frică de Dumnezeu, care au știut și vor ști mereu să îi mulțumească din adâncul sufletului, pentru minunile cu care i-a binecuvântat.
Povestea noastră este scrisă într-un loc de o frumusețe răpitoare, presărat de peisaje a căror măreție îți taie răsuflarea, de legende memorabile și, nu în ultimul rând, de oameni care și-au lăsat amprenta asupra istoriei țării sau care au schimbat, pentru totdeauna, viziunea lumii asupra artei. Acest loc se numește Gorj.
Județul Gorj este unul dintre cele 41 de județe ale României. Reședința lui este municipiul Târgu Jiu. Situat în partea de sud-vest a României, pe cursul râului Jiu, la poalele munţilor Godeanu, Vâlcan şi Parâng, Gorjul este un loc minunat.
Atestat încă din paleoliticul mijlociu, Gorjul a înfruntat timpul şi, în ciuda poziţiei mai puţin favorabile din punct de vedere al nivelului general de dezvoltare, este unul din judeţele bogate în resurse natural variate, atât ale solului, cât şi ale subsolului.
Aici orice om pasionat de călătorii își dorește să poposească. Gorjul te îndeamnă să trăiești frumusețea vieții oamenilor de altădată, să îți pleci, smerit, capul în fața lui Dumnezeu, să atingi piatra cioplită într-un mod unic de „magul” nostru de la Hobița, să urci spre cer pe cărările șerpuinde din munții noștri măreți unde s-a născut transhumanța și să cobori în adâncul pământului, unde Zamolxis a cunoscut nemurirea.
Izvoarele istorice atestă faptul, că încă din paleoliticul mijlociu, oamenii și-au gasit adăpost în peșterile locului, osemintele lor fiind scoase la iveală de arheologi și speologi la Baia de Fier și Broșteni. S-au descoperit așezări din epoca neolitică și cea a bronzului la Bălești, Crasna, Vladimir, Runcu și Telești. Astfel, în zona cheilor Oltețului, pe muntele Padeș, a existat o puternică cetate geto-dacă.
Cercetările arheologice sistematice efectuate de instituții specializate, între care și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, au dus la descoperirea complexului de fortificații romane de la Bumbești-Jiu, a castrelor cu val de pământ de la Cătunele, Pinoasa-Vârt, precum și a așezărilor civile romane de la Săcelu, Ciocadia, Târgu Jiu, Slobozia – Bârsești, care atesta o viață romană intensă. După retragerea armatelor și a administrației romane din Dacia, populația autohtonă a continuat să viețuiască neîntrerupt pe aceste meleaguri, în așezări compacte.
În memoria eroilor acestor meleaguri sute de Monumente ale Eroilor străjuiesc satele Gorjului ca niște santinele eterne ale acestui pământ. Acelorași eroi, Constantin Brâncuși le-a închinat în anul 1938 cel mai grandios omagiu artistic: Ansamblul sculptural — Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, de la Târgu Jiu.
Scopul proiectului este reprezentat de înfiintarea unei intreprinderi sociale pentru promovarea realizării și comercializării de produse tradiționale și de inspirație tradițională precum produse de artizanat din lemn, țesături, cămăși, ii, port popular. Într-o lume în care mare parte a trecutului și istoriei au fost uitate noi încercăm să reînviem tradițiile de altădată.
Pentru că ne plac lucrurile făcute cu măiestrie, dar și cu suflet, realizate de meșteri populari dedicați, ne-am hotărât să le aducem mai aproape de dumneavoastră prin intermediul magazinului online, să devenim o voce puternică în economia socială, iar proiectele iniţiate de noi să schimbe în bine destinele persoanelor din grupurile vulnerabile social.
Creațiile promovate sunt realizate integral manual, cu migală și grijă, pentru a transmite generațiilor viitoare portul tradițional românesc în întreaga lui splendoare și autenticitate. Coliere lucrate manual din mărgele și zgardane cusute, curele pentru femei și bărbați, purtate de români ca accesorii și podoabe, pentru a întregi splendoarea costumului popular, sunt aduse în actualitate de astfel încât tânăra generație să se bucure pe deplin de creativitatea înaintașilor.
Identitatea culturală a satului românesc reprezintă o importantă sursă pentru dezvoltarea locală şi este caracterizată de un patrimoniu cultural divers. Moștenirea culturală este o sursă însemnată de evoluție atât la nivel regional, cât și local, capitalul simbolic fiind esențial pentru identitatea culturală reprezentată prin valori, obiceiuri, îndeletniciri, credințe și simboluri împărtășite de comunitate. Sprijinirea conservării patrimoniului local şi a tradiţiilor este extrem de importantă și în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a zonelor rurale. Serviciile agroturistice, meșteșugăritul și activitățile tradiționale pot fi o modalitate de promovare și creștere a atractivității satelor româneşti, cu un efect pozitiv asupra atragerii turiştilor şi cu beneficii economice pentru populaţia locală.
Dincolo de rolul ei de prezervare a indentităţii, tradiţia dă seama de bine, adevăr şi frumos, virtuţile clasice fără de care existenţa noastră nu mai denotă umanitate. Binele conservat prin tradiţie este cel al moralităţii, al distincţiei dintre bine şi rău, mai clare şi mai percutante decât ar putea-o face orice altă învăţătură. Adevărul tradiţiei este, în mod similar, cel descoperit şi dezvoltat prin experienţa neamului şi poate fi regăsit uşor în proverbele populare vechi. Este un adevăr moral, după cum binele descris de tradiţie este unul al adevărului care luptă împotriva minciunii şi a falsităţii. În cele din urmă, tradiţia este cea care păstrează frumosul autentic, aşa cum îl găsim în ia românească.