Adresa: Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, nr. 354, parter

  /    /  Atelier de Paște (pictură pe ouă)
Paștele este sărbătoarea cu cele mai puternice semnificații, iar noi vă propunem o activitate care poate deveni o nouă tradiție pentru voi: pictatul pe ouă.
Fiecare participant va primi câte două ouă din lemn, pe care le va decora după preferințe, folosind motive tradiționale românești, combinații florale ori personaje, sub îndrumarea Dacianei Ungureanu, artist vizual.
La Conacul Olarilor, într-o atmosferă caldă și plină de însemne românești, vă provocăm și la o discuție despre tradițiile familiei voastre. Ce vă place mai mult: vopsitul sau ciocnitul ouălor? Și voi aveți o metodă, doar de voi știută, să găsiți oul cu care să învingeți cât mai mulți prieteni? Sau preferați momentul cumpărării hainelor noi? 🙂
În tradiția populară, ouălor decorate li se mai spune, în funcție de zonă, ouă pictate, ouă împistrite, ouă împiestrite – Moldova, Bucovina; ouă încondeiate, ouă scrise – Banat, Transilvania, Oltenia, Muntenia; ouă împietrite – Muscel; în Vrancea sunt executate ouă cu ornamente în relief, numite ouă muncite în chiclazuri sau ouă chinovărite. (n.- conform Dicționarului de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, Romulus Antonescu, 2009).
În plus, pe vremuri, ouăle erau ”scrise” cu un simbol tradițional: meandru. Meandru este un motiv ornamental de foarte veche tradiție, executat prin linii frânte sau curbe asemenea unor valuri, ce simbolizează eternitatea.
Data:
ro_RORomanian